یکی از شهرهای مرکز ایران با رتبه سومین شهر پهناور و پرجمعیت ایران، شهر اصفهان می باشد. این شهر با وجود بناهای تاریخی که با معماری های خاص و بی نظیر ساخته شده اند، لقب نصف جهان را با خود یدک می کشد. این شهر به دلیل وجود بناهای تاریخی و باستانی متعدد، جاذبه های گردشگری فراوان، کارخانه های فولاد، صنایع دستی های متنوع به قطب گردشگری و اقتصادی ایران تبدیل شده است. حال در این نوشته قصد داریم شما را با اطلاعات آماری شهر اصفهان، غذاهای سنتی و خوشمزه، سوغات های این شهر، صنایع دستی و بناهای تاریخی و دیدنی اصفهان آشنا نماییم.
✹ میدان نقش جهان اصفهان ✹ چهارباغ عباسی اصفهان
✹ کاخ عالی قاپو اصفهان ✹ عمارت هشت بهشت اصفهان
✹ سی و سه پل اصفهان ✹ کلیسای وانک اصفهان
✹ مسجد شیخ لطف الله ✹ کوه صفه اصفهان
ورزش و طبیعت
آبشار پشندگان
ارتفاع این آبشار زیبا حدود ۴۵ متر است که در فصول بهار و تابستان با حرکت آب بر روی صخره های پائین دست طنازی جذابی را در این طبیعت بکر و کوهستان زیبا را به نمایش می گذارد. وجود درختان خوش تصویر جنگلی و آواز پرندگان وحشی، بر طراوت و دلنشینی افزوده است.
سیاه دره
آبشار زیبای سیاه دره در قلب دره ای فراخ قرار دارد. این آبشار از دل یک کوه خزه ای با درختان زیبا بیرون می جهد و یک حوض وسیع زمرد رنگ را پدید می آورد. اطراف آبشار نیز از بافت جنگلی خوبی برای طبیعت گردی و نفس کشیدن برخوردار است.
دشت لاله های واژگون
افسانه تراژیکی درباره لاله های واژگون برسر زبان هاست. بدین صورت که گل لاله صحرایی که شاهد ماجرای کشته شدن "سیاوش" به دست "گرسیوز" بوده، سرش را تا ابد خم کرده است و هر صبح برای کشته شدن پهلوانش اشک می ریزد. دشت لاله واژگون فریدون شهر نیز از کیفیت بالایی برخوردار است و هم نوایی بلوط و لاله و زاگرس منظره بدیعی را خلق کرده است.
آبشار طرزه
آبشارهای اصفهان بلند قامت هستند. آبشار طرزه نیز از این حکم مستثنی نیست و ۴۰متر ارتفاع دارد. آب این آبشار از ارتفاعات زاگرس مرکزی سرچشمه می گیرد و در تمام فصول سال جلوه زیبایش را حفظ می کند.
آبشار پونه زار
آبشار پونه زا، آبشاری زیبا و چشم نواز است که آب خود را از سرچشمه های متعددی در ارتفاعات زاگرس مرکزی تامین می کند و به عنوان ششمین آبشار مرتفع ایران شناخته می شود. رویش پونه کوهی در آبراهه های این آبشار سبب شده تا این نام را به خود بگیرد. رویش خزه های سرسبز در محل ریزش آب و وجود درختان زرشک وحشی در محوطه آبشار، بر دلپذیری آن افزوده است.
گلستان کوه
گلستان کوه یک منطقه بکر چشم نواز و قشنگ را در دامان خود پروریده است. این منطقه از گنجینه های طبیعی جذابی برخوردار است و مناظر و آب و هوای خوبی دارد. وجود گیاهان دارویی، چشمه های متعدد و گل افسانه ای لاله واژگون از جمله جاذبه های مهم منطقه است.
آبشار آب ملخ
یکی از مهم ترین جاذبه های درخشان طبیعت گردی اصفهان را باید آبشار آب ملخ بدانیم که گویا در اثر سقوط تخته سنگ شکل گرفته است. آب ملخ را یکی از آبشارهای زیبا و خطرناک ایران می دانند. درباره این شاهکار طبیعی نصف جهان آمده است که همچون یک آفت کش، می تواند ملخ ها را نابود کند و سبب مرگ آن ها شود.
بی بی سیدان
شاید هیجان انگیزترین قسمت طبیعت اصفهان تنگه بی بی سیدان باشد. بی بی سیدان دارای دره ای زیباست که مجموعه ای از دالان های آبی، آبشار و حوض های بزرگ طبیعی را درآغوشش گرفته است. علاوه برلذت بردن از شاهکارهای یگانه طبیعت می توانید از راهپیمایی در آب به سمت روستای ونک و چشمه های فراوانش لذت ببرید.
آبشار سمیرم
یکی از سوال های جغرافی دوران راهنمایی نسل ما، آبشار سمیرم بود. معرکه معجزه وار طبیعت اصفهان که به عنوان یک هویت ملی در فهرست آثار طبیعی کشورمان به ثبت رسیده است و ما سمیرم را نه به عنوان منطقه ای مسکونی به تاریخ ۷۰۰ سال پیش از میلاد، نه به خاطر باغ های سیب نازنینش که قطعا یکی از جاذبه های کم نظیر باغداری است، نه بابت مسجد، حمام باستانی و گورستان های پراهمیت تاریخی اش؛ بلکه به دلیل همین آبشار دل انگیز سپید ۳۵ متری می شناسیم.
تاریخچه و فرهنگ
اصفهان از دیرباز تا به امروز نقش مهمی در اتفاقات کشور داشته است و می توان گفت که شهر اصفهان یکی از اصلی ترین شهرهای کشور به شمار می رود. پیش از ورود اسلام به ایران، اصفهان شهر پادشاهی هخامنشیان بود. اما با ورود اسلام به کشور و افول دولت هخامنشیان، این شهر کمتر در توجه قرار گرفت.
در زمان حکومت کوروش بزرگ، عده زیادی از یهودیان عراق به اصفهان مهاجرت نمودند. از این رو نام اصفهان را در این برهه زمانی، یهودیه یا دارالیهود نامیدند. اما در دوره حکومت ساسانیان در سپاهان (اصفهان) یک پادگان نظامی به منظور تعلیم و اعزام نیروی کمکی احداث شد. اما از دوره ساسانیان به بعد نام اسپهان (جایگاه ارتش)، جایگزین نام گابای (جی) شد.
اما در سال ۳۱۹ ه.ق، مردآویج زیاری با سپاهش اصفهان را تسخیر نمود و آن را به عنوان پایتخت خود بر گزید. اما به حکومت رسیدن صفویه، شاه عباس صفوی، پایتخت دولت خود را از قزوین به اصفهان تغییر داد. با انجام این امر، اصفهان تغییرات زیادی نمود و بسیاری از بناها مانند کاروانسراها و مساجد در سراسر شهر ساخته شد. این شهر در زمان شروع حکومت شاه عباس اول تا مرگ شاه عباس دوم، دارای شکوه و جلال بی مثالی بود.
اما در عصر قاجار، ظل السلطان فرزند ناصرالدین شاه به حکومت این شهر منسوب گشت و در دوره ۳۴ ساله فرمانروایی خود در اصفهان، خسارات زیادی را به شهر وارد کرد. اما پس از انقلاب اسلامی ایران، شهر اصفهان دچار تغییرات و دگرگونی های زیاد شد. بخش زیادی از بافت قدیمی شهر تخریب گشت و ساختمان هایی با ظاهر مدرن جایگزین آنها شد.