چهارباغ یکی از خیابانهای تاریخی و اصلیِ اصفهان است و به دو بخشِ چهارباغِ صفوی و چهارباغ عباسی بخش میشود. چهارباغ عباسی یکی از خیابانهای تاریخی شهر اصفهان است که بین دروازه دولت و سی و سه پل قرار دارد. اگر قصد سفر به شهر زیبای اصفهان پایتخت گردشگری ایران را دارید پیشنهاد میکنیم حتما از چهارباغ عباسی دیدن فرمایید . با بیتا بال در این مقاله همراه باشید تا با این جاذبه گردشگری اصفهان آشنا شوید
عدد چهار ، در هنر و معماری ایران باستان بسیار تاثیرگذار بوده است. وجود ۴ عنصر اصلی تشکیلدهنده حیات که بر پایهی حکمت ایرانیان شناخته شده و پاک شمرده شده است، برای ایرانیان جنبهی تقدس داشته و نمادین بوده است.
موقعیت و تاریخچه چهارباغ عباسی اصفهان
معماری 4 طبیعت
بهترین فرم پدید آمده در پلانهای معماری نیز از ۴ طبعیت است و باعث چهار قسمتی شدن حیاط یا صحن تمامی بناهای ایران چه قبل از اسلام و چه بناهای پس از اسلام در ایران شده است. یکی از این مدل بناهای تاریخی، که از این عدد تاثیر پذیرفتهاند، باغهای ایرانی هستند. در میان باغهای ایرانی، آن دسته از باغهایی که توسط معابر و گذرگاهها به چهار قسمت تقسیم میشدهاند را چهارباغ مینامیدند.
فرم 4باغ
طبق یافتههای باستانشناسی، اولین باغی که در ایران با فرم چهارباغ ساخته شده است، باغ پاسارگاد بوده که به دستور کوروش کبیر بنا شده است. طرح چهارباغ به دو شیوه در باغهای ایران اجرا میشده است.
چرا چهارباغ ؟
این چهارباغ در واقع مجموعهای از چند چهارباغ است که نام یکی از آنها را بر تمامی مجموعه نهادهاند و در اطراف یک خیابان اصلی بنا شدهاند چهارباغ عباسی و چهارباغ بالا بعد از تعیین اصفهان به عنوان پایتخت در عصر شاه عباس اول و به دستور ایشان ساخته شدهاند. چهارباغ پایین به دستور رضاشاه پهلوی و با همان طرح چهارباغ صفوی ساخته شده است .
موقعیت چهارباغ عباسی اصفهان
چهارباغ عباسی از سیوسه پل شروع میشود و به سمت شمال شهر امتداد مییابد و چهارباغ بالا نیز از سیوسه پل شروع میشود و به سمت جنوب شهر تا دروازهی شیراز ادامه دارد. در واقع این سی و سه پل است که خیابان اصلی چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی را به یکدیگر مرتبط میکند. چهارباغ پایین نیز در امتداد چهارباغ عباسی به سمت شمال شهر ساخته شده است .
تاریخچه چهارباغ عباسی اصفهان
در دورهی صفویه سرتاسر خیابان تا کنار رودخانه پوشیده از باغهای باشکوه بوده است که میان امرا برای ساخت عمارت تقسیم شده بودند. البته به عموم مردم هم حق تفریح در باغها و استفاده از ثمرات آنها داده شده بود. در سمت غرب خیابان، باغهای تخت، هشتگوشه (هشت بهشت) و تاکستان قرار داشتند و در سمت شرق خیابان باغهای بلبل، توت و درویشان قرار داشتند. البته در حال حاضر غیر از باغ هشتگوشه مابقی به طور کامل از بین رفتهاند.
توصیف چهارباغ
توصیف چهارباغ عباسی در بسیاری از متون تاریخی عصر صفوی وجود دارد که از آن میان میتوان به تاریخ عالمآرای عباسی نوشتهی اسکندربیگ منشی، تاریخ عباسی (روزنامهی ملا جلال) نوشتهی ملا جلال منجم یزدی و روضهالصفویه نوشتهی جنابدی اشاره کرد.
جاذبههای چهارباغ عباسی اصفهان
برای رفتن به چهارباغ بسته به این که کجای اصفهان هستید، میتوانید برای دیدن این خیابان از بالا شروع کرده و از میدان شهدا به سمت دروازه دولت بروید. اگر این مسیر را انتخاب کردید، در سمت چپ خیابان و کوچه یازدهم خانه تاریخی اخوان حقیقی را پیدا میکنید و در چهار باغ پایین و قبل از دروازه دولت به بازار قدیمی رنگرزان میرسید. آخر این بازار مسجد چهار ایوانی حکیم قرار گرفته و میتوانید در صحن بزرگ و ساکتش قدری خلوت کنید .
حالا این خیابان پر از مغازههای کوچک و بزرگیست که لباس و کیف و کفش میفروشند. در این خیابان مراکز خریدی مثل پارک، انقلاب، کوثر و کاویان هم باز شده که بیشترشان در چهارباغ بالا و بعد از سی و سه پل قرار گرفتهاند، همان جایی که محله جلفا، یکی از محلههای سنگ فرش اصفهان را در خودش جای داده، محلهای که با پیادهها مهربان است .
خرید
مراکز خرید به طرز متنوعی در سرتاسر این خیابان گستردگی دارد، به نحوی که پارچه فروشی، طلا و بدل فروشی، فروشگاههای تخصصی ادوات موسیقی، عتیقه فروشی و مراکز مناسب خرید برای هدایای تولد و حتی لباس فروشی را میتوان در این خیابان پیدا کرد.
سینماهای چهارباغ عباسی اصفهان
حضور سینماهای مختلف در این خیابان، چهارباغ عباسی را تبدیل به شهرک سینمایی اصفهان نیز کرده است. شهرکی که در موقعیت مکانی مناسب، دسترسی راحتی به خیابانهای پر طرفدار دیگر اصفهان دارد و عملا به رابطی میان شمال و جنوب شهر و مناطق پرتردد شهر شباهت دارد. این یعنی در هر نقطهای از شهر که تصمیم گرفتید به سینما بروید، کار سختی پیش رو شما نیست.